Защо не искам да членувам в „Дружеството на психолозите в България“
19.02.2021

Пет прости правила на изследователите

Във финала на сезона на  Отвъд Космоса: Космическа одисея, водещият Нийл Деграс Тайсън, представя идеалите на науката и 5-те прости правила, следвани от миналите поколения откриватели и изследователи, които позволиха на нашата човешка цивилизация да постигне това, което имаме до момента. 

 

Пет прости правила на изследователите:

1.Съмнявай се в авторитетите! Верността на една идея не се доказва с нечие твърдение, включително моето. Мисли самостоятелно;

2.Съмнявай се в правотата си! Не вярвай в нещо, защото така ти се иска. Вярата в нещо, не го прави реалност.

3.Изпитвай идеите, чрез доказателства от наблюдение и експерименти. Ако хубавата идея се провали при добре подбран тест, тя е грешна – преодолей го.

4.Следвай доказателствата накъдето и да водят. Ако нямаш доказателства не прави съждения и запази преценка.

5.Помни, че може да грешиш. И най-блестящите учени са грешели за някои неща. Нютон, Айнщайн и всички други велики учени в историята са допускали грешки, защото са хора!

Науката е начин да предпазим от заблуждение себе си и другите. Съгрешавали ли са учените? Разбира се! Злоупотребявали сме наука, както със всеки инструмент, който сме имали на разположение. Ето защо, не бива да я я оставяме в ръцете на малцина властници. Ако науката принадлежи на всички ни, има по-малка вероятност да злоупотребим! Тези ценности  подкопават призивите на фанатизма и невежеството.  Пък и в края на краищата, вселената е предимно мрак, обсипан с точки светлина.

Нийл Деграс Тайсън